Om Gruten

NB/Status Gruten august 2023:

I april la vi ned sopp virksomhet med produksjon og salg av østerssopp. Les mer om hvorfor her. Gruten tar nå en pause fra det meste av aktivitet for å få ting på avstand og finne veien videre. Vi er engasjert i et markkompost prosjekt med støtte fra Oslo Kommune og skal holde workshop i løpet av høsten. Følg med på sosiale medier for annonsering og mer info.

For deg som er interessert i Grutens dyrkesett har vi ikke det tilgjengelig nå, men det er mulig at vi åpner opp for salg mot juletider. Det blir uansett ikke bestemt før et stykke ut på høsten. Og vi vil i såfall legge ut melding om dette på facebook og instagram, og åpne opp nettbutikken for bestillinger. Takk for forståelse og støtte!

Siri/Gruten

Gruten er en lokalt forankret virksomhet som skaper nye verdier av kaffeavfall. Med det sorte gull som råstoff tilbyr vi spennende produkter og bidrar til økt kunnskap og bevissthet om kaffegrut som en nyttig ressurs.

November 2021 vant vi Bedriftsutviklingsprisen i landbruket for Oslo. I 2022 ble vi nominert til Matprisen som Årets produsent. Se video laget om oss for anledningen.

.....

Vi er fremtidsrettet, samtidig som vi har fokus på det som finnes her og nå! Vi ønsker å være et positivt forbilde, og vise det er mulig å skape spennende produkter som samtidig er miljøvennlige og bra for oss mennesker.

Vi jobber hardt for å lykkes, men for oss måles suksess i mer enn hvor mye vi selger og penger på bok. Gruten er et ideelt selskap som betyr at et eventuelt økonomisk overskudd går tilbake til driften av virksomheten og til samfunnsnyttige formål.

Gruten har holdt på i noen år og oppnådd en hel del. Men det tar tid å skape endringer og vi har på mange måter vært forut vår tid. Sirkulær mat produksjon i urban kontekst er ikke lett og dessverre ble Grutens sopp produksjon lagt ned april 2023. Les mer om hvorfor innlegg (på facebook).

Grutens fremtid pr mai er 2023 usikker og grunnlegger leder (Siri Mittet) skal ta litt tid for å finne ut veien videre. Følg oss gjerne videre på facebook (Gruten) og grutenoslo (Instagram).

Milepæler og viktige hendelser:

Sommeren 2014: Gruten AS etablert

Høsten 2014: Grutensåpa og kursvirksomhet rundt bruk av kaffegrut

Julen 2015: Grutenskrubben

Høsten 2018: Etablering av Norges første østerssopp farm, på Vollebekk Fabrikker i Oslo

Julen 2018: Grutens dyrkesett

Julen 2019: Grutens dyrkepose + Østerssopp jerky (laget av Onkel Troll)

November 2021: Vinner av Bedriftsutviklingsprisen i landbruket for Oslo

Julen 2021: Østerssopp postei - i samarbeid med Kompass Mat

Våren 2022: Grutens soppspann

Høsten 2022: Nominert til Matprisen som Årets produsent.

April 2023: Østerssopp produksjon lagt ned