Q&A Grutens dyrkesett

Her får du svar på vanlige spørsmål om Grutens dyrkesett. Lurer du fremdeles på noe, ta kontakt på post@gruten.no

Hvor lenge kan jeg oppbevare posen med soppmycel før jeg starter å dyrke? Mycelet i posen holder seg 2-3 måneder (avhengig av hvor ferskt mycelet er når du får det) ved oppbevaring mørkt og kjølig (kjøleskap, 2-4 grader). Vi fraråder å fryse mycelet.

NB: Mycelet vil uansett utvikle seg etterhvert, bli hvitere (det hvite er mycel) og fastere. Det er helt ok. Løs gjerne opp materiale litt i posen før du har det i dyrkingsboksen.

Hvor fersk må kaffegruten være?
Vi anbefaler at du bruker så fersk kaffegrut som mulig, og maks 2 dager gammel. Eventuelt kan du oppbevare kaffegrut 3-4 dager i kjøleskap før bruk. Eldre kaffegrut øker sjansen for kontaminasjon og vekst av muggsopp. Kaffegruten bør også være litt fuktig.

Skal jeg blande innholdet hver gang jeg tilfører ny kaffegrut?
Nei, det er kun når du starter dyrkesettet at mycelet og kaffegruten skal blandes. Når du tilfører grut etter første gang tilfører du kaffegrut i et jevnt lag på toppen av det hvite mycelet med en rein skje eller lignende redskap.

Hvor mye kaffegrut skal jeg tilføre hver gang?
Ved start anbefaler vi at du tilfører omtrent like mye kaffegrut som soppmycel. Det vil si ca 60 gram. For videre dyrking tilfør et jevnt lag på maks 2 cm. Mer kaffegrut enn dette gjør at det tar lengre tid for mycelet å spise opp gruten, som igjen øker sjansen for muggvekst og kontaminasjon.

Hvor ofte skal jeg tilføre kaffegrut?
Når kaffegruten er helt dekket med hvitt mycel kan du tilføre nytt. Det tar mellom 2-4 dager. Ikke gi boksen mer kaffegrut enn mycelet greier å ta nytte av på noen få dager.

NB: Tilfør litt vann dersom kaffegruten du bruker er tørr. Fuktig grut gjør det enklere for soppmycelet å vokse.

Kan jeg bruke kaffefilteret?
Ja, det kan du. Soppmycelet er glad i trefibrene i filteret og bruker materialet til å vokse. Riv gjerne filteret i mindre biter og bland det i kaffegruten for å unngå at det tørker ut.

Hvor mye kaffegrut skal jeg ha i boksen?
Fortsett å fylle på med kaffegrut til dyrkeboksen er fylt med hvitt soppmycel, helt opp til lokket. Det tar rundt 3-4 uker, litt avhengig av hvor ofte du tilfører fersk kaffegrut.

Hva gjør jeg når boksen er full med hvitt mycel?
For å kickstarte soppveksten anbefaler vi at du setter boksen i kjøleskap over natten (ca 8-10 timer), deretter et lyst sted (for eks på kjøkkenbenken). Timene i kjøleskap får soppmycelet til å tro at det er høst og på tide å produsere sporer for å formere seg. Lys, litt lavere temp enn i mørket og tilgang på oksygen er nødvendig for at soppen skal utvikle seg videre.

NB: spesielt på vinteren når vi fyrer og det er tørr luft hjemme, samt midt på sommeren, kan det være smart å ha boksen stående i vekstfasen et sted i leiligheten/huset med litt lavere temp. For eks soverommet. På våren eller tidlig høst kan det (litt avhengig av hvor du bor i landet) være et smart trekk å plassere boksen et sted ute i skyggen, det kan være med å trigge soppveksten. Nattetemp bør være min 7-8 grader.

Hvor lang tid tar det før soppen kommer?
Det er avhengig av flere faktorer, blant annet temperatur og luftfuktighet i rommet du skal dyrke frem soppen. Og selvfølgelig hvor fort du får fylt opp boksen med kaffegrut og soppmycel. Typisk tar det mellom 6-8 uker fra start til du kan høste din første sopp. Etter første høsting kan du forvente ny avling hver annen uke. Dyrkesettet gir færre og færre sopp for hver gang du høster. Etter du har høstet 3 ganger anbefaler vi at du gjenstarter dyrkesettet slik det er beskrevet på boksen.

Hvor mye sopp kan jeg høste?
Det avhenger av vekstforholdene der du dyrker. Typisk vil dyrkesettet produsere sopp 2-3 ganger med opp mot 400-500 g sopp totalt. Etter hver høsting bør tilføre litt vann i dyrkesettet for å gi mycelet den nødvendige fuktigheten til å frukte igjen. Substratet i boksen kan også krympe litt etter du har høstet. I såfall kan du tilføre litt ekstra kaffegrut.

Jeg skal på ferie. Hva gjør jeg?
Hvis du er igang med dyrkingen og skal reise bort eller for andre grunner ikke kan passe på og tilføre ny kaffegrut jevnlig, sett dyrkesettet i kjøleskapet. Den lave temperaturen i kjøleskapet gjør at mycelet går i dvale, og du kan fortsette der du slapp når du er hjemme igjen.

Når skal jeg fjerne tapen?
Når dyrkesettet begynner å produsere sopp etter ca 10-14 dager i fruktingsfasen (etter du har hatt boksen i kjøleskapet) vil soppen selv fjerne tapen. Hvis den ikke helt faller av kan du hjelpe litt til og ta den bort. La tapen sitte på der soppen ikke har startet å vokse. Det holder på fuktighet og hindrer kontaminasjon.

Det er grønn eller blå mugg i boksen. Hva gjør jeg?
Kontaminasjon kan forekomme, spesielt hvis dyrkeboksen ikke er gjort rein før bruk (med kokende vann eller anti bac), du har brukt en skitten skje for å tilføre kaffegrut, hvis gruten er for tørr, eller hvis muggsporer i luften av en eller annen grunn av vunnet kampen over det hvite østerssoppmycelet.

Litt mugg i boksen kan overvinnes av mycelet eller du kan fjerne det med en rein skje. Sørg for at substratet alltid er fuktig. Hvis substratet full av muggsopp er det beste å fjerne alt og gjøre rein boksen. Deretter kan du kjøpe nytt soppmycel på nettbutikken (60 kr pr pose) og starte fra scratch igjen.

Hva gjør jeg etter å ha høstet ferdig?
Etter høsting nummer to og tre vil du ikke få mer sopp fra samme substrat. Da kan du fjerne alt i boksen, vaske med såpe og desenfisere (kokende vann) og sette på nye tape (mikropore tape fra apotek). Legg ca 20% tilbake i boksen, bland med fersk og fuktig kaffegrut. Og start på nytt!

Substratet du har fjernet fra dyrkesettet kan du gjerne ha i komposten eller tilføre jorda i hagen eller på parsellen. Kanskje vil det også vokse opp sopp etterhvert :)